Útismertető

Nyomtatóbarát változat

A Magyar Zarándokút működésének legfontosabb információi:
Indulás: Minden év március végétől november közepéig bármely napon. Zarándokútlevéllel bármely (átnézeti térképen kiemelt) alapállomásról lehet indulni. Információ: r.moni86@hotmail.com Az útvonal jellemzően turista ösvényen és földúton, helyenként aszfalt úton vezet. A honlapról letölthető részletes térképek és a felfestett (sárga nyíl a kettős kereszttel) jelek alapján az út végigjárható.

Zarándokútlevél: A zarándokszállások kedvezményes igénybevételéhez zarándokútlevelet kell kiváltani. Az útszakaszok és zarándokszállások listáját a honlapon közöljük. Zarándokútlevéllel igazolt 100 km zarándoklat megtétele után zarándok-oklevél kérhető. A kiváltott zarándokútlevél az adottságok mértékében, az érkezés sorrendjében biztosít lehetőséget, és nem jogot arra, hogy az egyre bővülő kapacitású zarándok-szállásokban megszálljon valaki.

Zarándoklat ideje: Nem kell egyhuzamban végigmenni az úton. A teljes út bejárható akár több hónap, vagy év alatt is. Az út hatása érdekében javasoljuk, hogy legalább egy hét zarándoklatot tartsanak. Az útvonal bejárása minimum 16 napot igényel. Kényelmesebb tempó és a kitérők érintése esetén 18-24 nap szükséges.

A Magyar Zarándokút egy keresztény szellemiségű út. A barátság, békesség, szeretet, elmélyülés és megnyugvás útja. Segít a testi, szellemi és lelki megújulásban. Az út végigjárása nehéz feladat és időnként nagy toleranciára van szükség hozzá.

Az utat mindenki önként, saját akaratából, saját felelősségére járja, ennek figyelembe vételével kell gondoskodni saját ellátásáról. Az úton csak a fenti alapelvek elfogadása esetén lehet elindulni. Természetesen igyekszünk megadni minden tőlünk telhető segítséget, hogy mindenki elérje célját, részesüljön a zarándoklatok jótékony hatásában.

A Magyar Zarándokút hazai szent helyeket érintve, Esztergomból vezet Máriagyűdre. Különböző történelmi utakat (római út, Árpád-kori utak, jeruzsálemi zarándokút, keresztes hadjáratok útja, Szent Jakab út, stb.) fedve, érintve halad északról déli irányba. Országhatártól országhatárig szeli át hazánkat, az ország gerincén. Keresztmetszetet ad az Magyarországról, természeti és épített értékeinkről, az itt élők életéről. A Magyar Zarándokút érinti mindhárom nagy történelmi zarándokutat. Haladhatunk rajta Jeruzsálem felé, Róma irányába és Santiago de Compostelába az Arles-i caminon. Részévé válhat a Czestochowa – Medugorje között tervezett nemzetközi zarándokútnak. Az Út fizikai megtestesítését a zarándokszállások kb. 20–35 km-enkénti hálózata és a kijelölt, „felfestett” útvonal adja. A hagyományokra alapulóan tervezett útvonal többnyire földutakon, turista ösvényeken a természetben vezet, de a közbeeső települések belterületeit érinti. A zarándokút teljes hossza mintegy 431 km. Kitérőkkel együtt közel 600 km. Az útvonal hosszának fele hegyvidék, fele pedig alföldi sík terep. Átvezet a Pilisen, a Kiskunsági Nemzeti Parkon és a Mecseken.

A szállásokat, amelyek olcsó (1500-2500 Ft/éjszaka), puritán helyek, önkormányzati, egyházi és civil összefogással alakítjuk ki és működtetjük minél egyszerűbb módon.
Az útvonal teljes hossza teljesíthető több időszakban, akár több év alatt is. Tapasztalataink szerint egy hét zarándoklat kell ahhoz, hogy érezhetővé váljon a hatása, amely előre pontosan nem definiálható. Az Utat elmesélni, bemutatni, filozófiáját megértetni másokkal nem lehet. A Zarándokutat át kell élni, át kell érezni és csak útközben tapasztalható meg, kinek, mit jelent valójában. Noha az Út különböző embereknek kicsit mást és mást jelenthet, hisszük, hogy morális és mentális „tisztító – rendező hatása” vitathatatlan.
A zarándokutat bármilyen (vallási, ideológiai, stb.) megkülönböztetés nélkül mindenki bejárhatja, aki elfogadja a működés szabályait. A zarándokúton a mentális kikapcsolódás, felfrissülés garantált, az út végiggyalogolása pedig nem jelent nagyobb költséget annál, amit az ember otthon költ magára. 

A Magyar Zarándokút alapvetően egyéni, kiscsoportos zarándokok számára kiépített útvonal, évente több alkalommal rendezünk nagyobb csoportos zarándoklatot is. Minden évben tavasszal a megnyitó zarándoklaton részt vesz egy jeles közéleti személyiség is. A 2011. évben Dr. Papp Lajos professzor úr, a 2012. évben Schmittné Makrai Katalin, a köztársasági elnök felesége, 2013-ban pedig Eperjes Károly színművész vállalta az évnyitó zarándoklatot.
A Magyar Zarándokút megalapításának gondolata a spanyol El Caminon fogalmazódott meg. A két út szellemi kapcsolatának kifejezésére Galíciából, Santiago de Compostelában megszentelt, gránitból faragott kagylószobrot, Szent Jakab szobrot és emléktáblát szállítottunk haza, melyeket a Magyar Zarándokút mentén állítottunk, állítunk fel.

A zarándokszállások kialakítását a Magyar Zarándokút Önkormányzati Társulás segítségével fejlesztjük. Az útvonal mentén hálózati alappontként szerepelnek az alábbi települések: Esztergom, Pilisszentkereszt–Dobogókő, Pilisszántó, Pilisszentiván, Budapest XII., XI., és XXII. kerülete, Szigetszentmiklós, Dabas, Ráckeve, Szigetbecse, Dunavecse, Apostag, Solt, Harta, Dunapataj – Szelidi-tó, Gombolyag, Kalocsa, Fajsz, Szekszárd, Ófalu, Mecseknádasd, Pécsvárad, Hosszúhetény-Püspökszentlászló, Pécs, Máriagyűd.
Kis kitérővel elérhető, Kunszentmiklós, Homokmégy, Császártöltés, Hajós, Dusnok, Baja, Báta és Bátaszék. Terveink szerint bekapcsolódik a rendszerbe Mohács is.

Az útvonal mentén, különböző térségekben zarándoksegítők állnak a zarándokok rendelkezésére, akiknél zarándokútlevél is kiváltható.
Főbb útlevél kiváltó helyekhttp://magyarzarandokut.hu/node/75

Jó utat kívánunk! Isten áldjon utadon!

Magyar Zarándokút Egyesület; Rumi Imre elnök.

Magyar Zarándokút Önkormányzati Társulás; Kőszegi Zoltán elnök.