Projekt nyitó alapkőletétele Tasson

Nyomtatóbarát változat

 

 


Sajtóközlemény

A MAGYAR ZARÁNDOKÚT DÉL-ALFÖLDI SZAKASZÁNAK FEJLESZTÉSE A KULTURÁLIS - TÖRTÉNELMI - SZAKRÁLIS ÖRÖKSÉG VALLÁSI CÉLÚ HASZNOSÍTÁSÁVAL, EGYSÉGES KULTURÁLIS TEMATIKUS ÚT LÉTREHOZÁSAAZ ŐSI ÁRPÁD-KORI ÚT TÉRSÉGÉBEN

 

DAOP-2.1.1/G-11-k2-2012-0001

 

2013. Március 8.  Projekt nyitó rendezvény 18.

Ünnepélyes alapkőletétellel vette kezdetét a Magyar Zarándokút dél-alföldi szakaszának fejlesztési projektje március 8-án Tasson, a zarándokút Bács-Kiskun megyébe lépő helyszínén. Az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési alap társfinanszírozásával, 751 millió forintos beruházással megvalósuló programban tizenhárom partner alapított konzorciumot a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat vezetésével.

A tassi zsilipnél rendezett projekt nyitó rendezvényen jelen volt Bányai Gábor a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke, a konzorcium vezetője, Rideg László a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke, dr. Szigeti László a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Főjegyzője, Kőszegi Zoltán a Magyar Zarándokút Önkormányzati Társulásának elnöke, Rumi Imre a Magyar Zarándokút Egyesület elnöke, Molnár Zsolt tassi plébános, a Kalocsa-Kecskeméti érsekség képviseletében, Balogh József országgyűlési képviselő, valamint a konzorciumban résztvevő települések, szervezetek képviselői, a projekt vezetői, közreműködői, kivitelezői.

Rideg László köszöntőjében elmondta, hogy a most induló fejlesztés összhangban van a megye területfejlesztési törekvéseivel. A nyugati területek turisztikai attrakcióinak kiépítésével részben a turizmus megerősítését, másrészt a hazai zarándok kultúra népszerűsítését, fejlesztését célozzák meg, mely egyre nagyobb teret hódít hazánkban. Kunszentmiklós, Dunavecse, Harta, Hajós, Apostag, Dusnok, Fajsz, Homokmégy, Császártöltés, illetve Solt esetében a katolikus egyház, valamint Gombolyag részéről Alapítvány és a Magyar Zarándokút Önkormányzati Társulás csatlakozott a projekthez, melynek keretében 37 elemmel gazdagodik a zarándokút dél-alföldi szakasza. Ilyen elemek a zarándok pihenő-kapu, útjelző kő, járdába épített nyíl, útjelző tábla, zarándok kápolna, zarándok torony. Másrészt megvalósul a Magyar Zarándokút dél-alföldi szakaszának tematikus úttá fejlesztése is. A zarándokút Bács-Kiskun megyei szakasza az Árpád-kori történelmi utat követi, ezért a fejlesztések fő történelmi témája az Árpád-kor, melyet témaparkok, szoborparkok, kiállítóhelyek létrehozásával mutatnak be a zarándokok és látogatók számára. Vallási, kulturális emlékhelyek felújítása, meglévő épületek helyreállítása és zarándokszállások, zarándokközpontok kialakítása, fejlesztése is része a projektnek. 

A program megvalósításának alapvető célja, hogy kiépüljön az Esztergom – Máriagyűd között húzódó Magyar Zarándokút Bács-Kiskun megyei szakaszának komplex infrastruktúrája, amely lehetővé teszi a zarándokok folyamatos fogadását, a vallási turizmus jelentős mértékű fellendítését.

Az alelnök azt is hangsúlyozta, hogy a magyarországi közel 500 km hosszú út közepe a megyénkre eső szakasz, melynek kilépő attrakcióját a fajszi Duna-hídnál tervezik hasonló zarándokkapuval, pihenővel, mint ami Tasson létesül. A projekt két éves időtartama jövő év novemberében zárul.

Rumi Imre a Zarándokút Egyesület elnöke a zarándokút történetét, szellemiségét, tárta hallgatósága elé, majd Bányai Gáborral és Kőszegi Zoltánnal közösen helyezték el az utókornak szánt urnát, melyben projekt összefoglaló dokumentációja mellé egy zarándoktérképet, nyakkendőt, jelvényt, az ezredik sorszámmal ellátott zarándok-útlevelet, illetve zarándok térképet és egy a magyar zarándokút történetét, útvonalát bemutató könyvet helyeztek el. 

Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Hivatala
Cím: 6000 Kecskemét, Deák Ferenc tér 3.
Telefon: +36 (76) 513-800
E-mail: kozpont@bacskiskun.hu, Honlap: www.bacskiskun.hu www.ujszechenyiterv.gov.hu
Projekt E-mail: info@magyarzarandokut.hu,
Projekt honlap: www.magyarzarandokut.hu

Beküldve: 2013-03-08