Beszámoló a IV. Magyar Zarándokút Konferenciáról

Nyomtatóbarát változat

A IV. Magyar Zarándokút Konferencia megrendezésére március 28-án került sor Kalocsán, a Tomori Pál Főiskola kamaratermében, 58 fő részvételével.

A konferencián a köszöntőt követően bemutatásra került Szittnyai Jenő zarándokútról készülő filmjének előzetese. Ezt követően Papp Zsolt László színész előadásában egy zarándokvers volt hallható, majd Török Ferenc, Kalocsa polgármestere, a Magyar Zarándokút Önkormányzati Társulás elnökhelyettese tartott előadást a Kalocsa Szíve Programról. Ezután Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat alelnöke megnyitó beszéde volt hallható. Előadást tartott Rumi Imre, a Magyar Zarándokút Egyesület elnöke, majd Vörös Márta egyházmegyei főépítész, és Vagner Zsolt, régész. A délelőtti program zárásaként Schmittné Makray Katalin osztotta meg a zarándokúton átélt élményeit a közönséggel, majd bemutatta a 2014. évi zászlós zarándokot, Nemcsák Károly személyében.
Az ebédszünet után, melyre egy állófogadás keretében került sor, Papp Zsolt László színész mondott ismét zarándokverset, majd Szesztai György, a Magyar Zarándokút Egyesület elnökségi tagja a Spanyolországból hazaszállított, a zarándokút mentén elhelyezésre kerülő szobrokról tartott előadást. Ezt követően bemutatásra kerültek a Szent László hídnál elhelyezésre kerülő zarándok szoborcsoport makettjei. A 14 makettet a szobrokat alkotó művészek mutatták be. 

Érd, 2014. március 31.

                                                                                Rumi Imre

Beküldve: 2014-04-01