A fórumhoz bejelentkezés után lehet hozzászólni! Bejelentkezés | Regisztráció

Fórum, zarándok útitárs keresés


A fórum segítségével lehetőség van véleményeket, tapasztalatokat megosztani a Magyar Zarándokúttal kapcsolatban, illetve zarándok útitársat keresni. 
A fórumba írt hozzászólások előzetes moderációt követően jelennek meg néhány napon belül.
A fórumban csak a Magyar Zarándokúttal kapcsolatos hozzászólásokat hagyjuk jóvá.

Útitársat keres Vámos Éva. Kérem, ha valakihez csatlakozhatna, vegye fel vele a kapcsolatot a vamos.eva.2010@gmail.com e-mail címen.

Kedves mindenki, akik ezt olvassátok! 2019.augusztus 17-től tervezem az indulást, 17 napra. Lassan haladok és viszonylag későn kelek. Tavaly voltam 6 napig Tihany és Pannonhalma között, szeretném újra azt az élményt: a természet közelségét, az egyszerűséget, a napi örömöt és sikerélményt. Van valaki aki csatlakozna vagy akihez csatlakozhatnék? Az időpont rugalmas tud lenni.

Kedves leendő zarándokok ! Aki ezután szeretne elindulni az úton és bármilyen kérdése lenne ezzel kapcsolatosan, kérem írjon. Én május 20-i indulással jártam végig az utat rengeteg információm van.

Kedves Zarándoktársak! 2018 május első hetében indulnánk neki a teljes Magyar Zarándokútnak a párommal. Gyakorlati tanácsok kellenének: a szálláshelyeken mennyivel előre kell bejelentkezni? Elég a 24 órával korábbi bejelentkezés? Muszáj hálózsákot vinni? Az utat 20-22 nap alatt tervezzük bejárni, mennyi pénzt kell magunkkal vinni? Gondolom a szálláshelyeken nem lehet bankkártyával fizetni. 62 és 60 évesek vagyunk, évtizedek óta a hegyekbe járunk üdülni Magyarországon, sokat túrázunk ilyenkor, 16-20 km naponta. Az útikönyv azt írja, nem teljesítménytúra, de a leírások alapján sok helyre időben kell megérkezni, mi van ha ez nem sikerül? Az élelmezés hogyan oldható meg? Nekünk reggeli és vacsora elég, be tudunk minden szálláshely településen vásárolni? Napi 8-10 órás gyaloglással biztonsággal elérhetők a szálláshelyek? Bocsánat a sok kérdésért, de sajnos sem az útikönyvben, sem a weboldalon, sem itt a fórumban nem találtam ezekre a kérdésekre választ. Nagyon megköszönnénk a segítséget!

Nem tudom voltatok-e az úton, mi 05.20-án indultunk el és végigjártuk Máriagyűdig. Ha még szükség lenne friss információkra írjál, mindenben tudok segíteni.
ht1960 képe

Kedves Útra kelők! Egy szóban összefoglalva: menjetek! Próbálok sorrendben válaszolni. Én valahányszor mentem, mindig előtte való nap bejelentkeztem a következő szállásra és volt helyem. A kivétel, csak a Dobogókő, mert az hétvégén zsúfolt. Ezért érdemes hétköznapon indulni. Hálózsák igen jó alkalmatosság, mert nem mindenhol van ágynemű. A hálózsák egy idő után hozzád nő. Bárhol zarándokoltam a világban, nagyon jó szolgálatot tett(árokparton is elmegy). Tehát vigyetek, de ne legyen nehezebb 1 kilónál.A Magyar Zarándokutat mindannyiszor 15 nap alatt tettem meg és ez idő alatt a kajával, szállásokkal együtt 60-70 ezerből megoldottam. Nem szeretek étteremben enni, ha lehet a szállón összeütök magamnak valami kaját. Minden etap közben akad bolt, ahol meg tudjátok venni a napi kaját. Szálláshelyen csak készpénzben lehet fizetni. A normafai önkormányzatiban nem tudnak váltani nagyobb címletet. Legyen nálatok mindig 500-1000-2000 címlet. Az etapok felbontása dönti el a nehézségi fokát. Én 25-45 km/nap távban gondolkozom mindig. A szintemelkedés nem nagy, nincs extrém szakasz. A dunaparti részek kényelmes, sétásak. Ha javasolhatom, reggel (a korotoknál fogva is korábban kel az ember, tudom, én is 58 vagyok és 5-kor már ébren vagyok)6 óra körül induljatok. csodás a reggeli csend. Így tuti, hogy időre beértek. Sok helyen megkérdezik, mikor érkeztek meg, akkor mennek a szállást kinyitni. Ha késtek, egy telefon a segítőnek és biztos nem kell a rekettyésben éjszakázni. A 8-10 órás gyaloglás elég a napi táv megtételéhez. A szállások tiszták, rendesek. Jótanács: a dunaparti Harta önkormányzati szállást ne hagyjátok ki. Örülök, ha tudtam segíteni! Ha további kérdés merülne fel, szívesen segítek, esetleg képet küldök. Címem: ht1960kukacgmail.com. Ne hagyjátok ki ezt az utat! Én azt mondom, aki elindul, szembesül azzal, hogy mit hagyott volna ki, ha nem indul. Camino nélkül lehet élni, de nem érdemes! Jó utat, sikeres megérkezést és millió élményt kívánok! Aztán jön a többi út magától. Ultreia et Suseia!
ht1960 képe

Jöhetne a tavasz, mert nekem már mehetnékem van! Lemegyek, megfordulok és azzal a lendülettel visszajövök. Eddig mindig csak odafelé láttam az utat.

Sziasztok! Auguzstus 19-án megyek Esztergomba,ha midne jól megy aznap indulnék is az úton, 11-12napig biztosan úton leszek, de lehet végig megyek végül, ez még alakul. Lesz valaki akkor úton, akivel összetalálkozhatunk? Timi

Sziasztok! Június 20-án megyek Esztergomba, másnap indulnék az úton, szeretnék Máriagyüdig eljutni. Ha valaki csatlakozna, írjon nekem emailt: vargajudit0111@gmail.com. Judit

Kedves Zarándokok! Én még nagyon új vagyok ebben a dologban, és csak most jutottam oda, hogy nekiindulnék, mert számomra nehéz dolgokat éltem meg rövid idő alatt, amin úgy gondolom egy ilyen út segítene, hogy "kitisztuljak". Felmondtam a munkahelyemen, ahol 60 nap áll rendelkezésemre, hogy nekivágjak. A leírtak alapján belefér egy ilyen út, és a zarándokszállások is nagy segítséget jelentenének felkészületlenségemre. Ugyanakkor szeretnék némi segtséget kérni, miként készüljek csomagot illetően. Sportolok, futás is része, így remélem kondícióval nem lesz gond. Viszont mindenki javasolja,ne egyedül vágjak neki. Az előkészületek miatt, május 22-ével tudnék indulni - lenne aki csatlakozna hozzám? Pesten élek, de vidéki leányzó vagyok. Nagyon köszönöm előre is segítségeteket. Niki

Kedves Niki! Én is hasonló cipőben járok. Még sosem voltam ilyen úton, de nagyon szeretnék részt venni rajta, de egyedül nem merek nekivágni. Nekem egy hét áll rendelkezésemre és előre láthatóan június 2-án tudok indulni. Szívesen csatlakoznék Hozzád. Üdv, Vali

Kedves Zarándoktársak! 2015 és 16-ban jártam végig az Esztergom - Máriagyűd útvonalat, csodálatos élményekben és megpróbáltatásokban volt részem. Ha valakinek tudok segíteni, kérdezzen az úttal kapcsolatban. Nagyon szép utat kívánok!

Kedves tapasztalt Zarándoktárs(ak)! Azt szeretném megtudni,hogy a magyar zarándokúton a zarándokszállásokon van-e konyha és vannak-e kisebb edények, vagy érdemes-e vinni fémbögrét, kisebbet vagy nagyobbat, ha esetleg estére valami meleget készítenék magamnak. Előre is köszi a segítséget!

Szia! egyedül is végig lehet járni az utat? Van valami tanácsod egyedül útnak indulóknak? Köszi: Évi

Szia Évi! Bocsánat a késői válaszért, de június 10-24 között jártam végig az utat harmadszor, ezúttal egyedül. Tehát a válaszom egyértelműen igen, egyedül is végig lehet járni, de miért ne lehetne. A következő kérdésedre annyi mindent lehetne írni, hogy arra itt nem is vállalkoznék. Ami most nagyon aktuális, hogy Szekszárd - Ófalu útvonalon Grábóc után az utat egy rövid szakaszon felszántották és most kukoricatáblán kell átkelni, hogy megtaláljuk a további utat. Itt nagyon figyelj mert nehéz észrevenni az erdőbe vezető utat. Szép utat kívánok!

Kedves tapasztalt Zarándok! Először is köszönöm a felkínált segítségedet, amivel most élni is szeretnék. Eljött az én időm is, hát neki is vágnék. Nem vagyok az a kimondott rákészülős és előre izgulós típus. Hiszem, hogy mindennek ideje, helye és módja van. Nekem csak be és el kell fogadnom ezeket. De azért néhány zsigerből jövő jótanácsot szívesen fogadnék. Napi kb. 30km-es távokkal számolnék, de ahogy látom a szállások nem pont így vannak leosztva. Így ezen még dolgoznom kell. Te csak zarándok szállásokat vettél igénybe? Mi az amit semmiképpen ne hagyjak otthon és mi az amit semmiképp ne cipeljek? Első körben talán ennyi. Június elején szeretnék indulni és addig jó lenne összeraknom a dolgaimat és a gondolataimat az úttal kapcsolatban. Még egyszer köszönöm a válaszodat.

Kedves Zarándoktárs! Az oldalon található listából kerestünk szállásokat. Érdemes több nappal előre foglalni, mert a szünidő alatt sok helyen van telt ház. Ófalu-ban hiába hívtuk a szállásadót senki nem vette fel a telefont(2015-ben még ott szálltunk meg) ezért tovább mentünk Mecseknádasd-ra. A szállásokon mindenütt kedvesek és segítőkészek az emberek. Az nagyon egyéni, ki mit szeretne magával vinni, útközben lehet vásárolni ha valami hiányozna. Mi a két könyvet(Magyar Zarándokút, és a Bács-Kiskun megyei szakasz) vittük és sokszor nagy hasznát vettük. Én vittem túrabotot, nem kell igazából nincs nagyon nehéz terep, de egyszer jó hasznát vettük felén rohanó és csaholó kutyusok miatt, de ahogy elhagytuk a területüket visszaszaladtak, és megnyugodtak. Ha gyakorlott túrázó vagy akkor pont azokat a dolgokat vidd magaddal mint egy átlagos túrára. Mi pólóból és alsóneműből zokniból vittünk több darabot, mindenütt volt lehetőség kimosni (mosógép nincs mindenhol). Ha lesz internet elérésed útközben a Google térkép jól jöhet ha nagyon eltéved az ember, nekünk nagyon sokat segített amikor eltévedtünk. Figyeld a jelzéseket, van ahol kicsit halványabbak vagy kicsit több is lehetne belőlük, ha sokáig nem találsz jelzést érdemesebb visszamenni az utolsó jelzésig,(mi nem ezt tettük, és nem jártunk jól). Mérd le a hátizsákod súlyát, mert most nem csak egy napig kell cipelni. A második úton több kilogrammal volt könnyebb a hátizsákom. Minden este olvasd el a másnapi útleírást, ahol azt írják hogy vigyél magaddal folyadékot mert azon a szakaszon nem lesz lehetőség pótolni, azt vedd komolyan. Talán tudtam segíteni egy kicsit, ha kimaradt valami kérdezz nyugodtan. Még órákig lehetne mesélni az élményeinkről, annyi minden történik ilyen hosszú úton. Nagyon szép zarándokutat kívánok.

Kedves Zarándoktárs! Köszönöm a válaszod. Sokat segítettél. Igyekszem megfogadni a tapasztalatokból merített jótanácsaidat.

Elnézést,hogy nem technikai részletekkel traktállak titeket.Talán nem is kell,mert minden csodaszépen jönni fog magától. Ha úgy érzed elnyelt az örvény,ha kilátástalannak érzed a jövőt,ha nem találod a mindennapokban az örömöt,ha csökkent az alkotó vágyad,ha nem béke és szeretet vesz körül,ha keserű a kenyér,ha úgy érzed,hogy a lelked egy feneketlen kút mélyén ücsörög,akkor itt az ideje egy jó nagy "resetnek". Indulj Útnak! Hidd el,pont azon az Úton fogsz járni amelyiken lenned kell,annyi cuccod lesz ami pont elég,azokkal fogsz találkozni és barátságokat kötni akikkel kell. Az Úton,amikor nem is számítasz rá,majd minden a helyére kerül,minden rendben lesz,minden egyszerűvé fog válni.Úgy fogsz tekinteni az Esztergomban elindult emberre mintha nem is Te lettél volna.Mindaz amit az út elejéig cipeltél le fog mállani rólad az Út során és egyre könnyebb lesz a "hátizsákod". Nehéz szavakba ölteni mindezt.

Köszönöm írásodat. Valahogy így vagyok most én is... Útnak indulnék (idő hiányában valami hazai rövidebbre) Ehhez keresek útitársat. Kezdő vagyok, mehetnék valakivel? Jó tanácsot is szívesen fogadnék.

Azt hiszem kicsit hasonló a helyzetem...megszületett bennem a gondolat, talán már meg is erősödött, hogy elinduljak, mert 2 hónap a felmondási időm, és ugyan álláskeresésben vagyok, de mivel van telefonos elérhetőség, és alig 1 hónap alatt bejárható, illetve a zarándokhelyek segítenek a tisztálkodásban, megvannak a kétségeimet megnyugtató banálisnak tűnő kis pontjaim. Nagyon sok számomra nehéz dolog történt velem rövid idő alatt, ami idehozott, de mindenki javasolja, hogy ne egyedül induljak neki. Az előkészületek állítólag 1-2 hetet igényelnek, így május 22.én tudnék útnak indulni - lenne valaki, aki csatlakozna mellém - Pesten élek, de amúgy vidéki lány vagyok, és kezdő. Nagyon köszönöm válaszotok és segítségeteket, hogy mikre figyeljek, kikhez forduljak. Niki

Sziasztok! É is útitársat keresek. Azt hiszem, eljött az idő, menni, menni és menni. Akár egyedül is, bár azért biztosabb, ha legalább ketten vagyunk az úton. KI, mikor indulna? Zsu

Szia Zsuzsi!Én kezdőként július 13-án indulok Debrecenből Esztergomba, és 14-én kezdem a túrát. Ha még nem tetted meg és szándékodban áll még akkor csatlakozz hozzám. Üdv: Évi

Sziasztok! Úgy látom a legtöbb bejegyzés elég régi. Én jövő hét második felében tervezek indulni, legkésőbb másfél hét múlva. Valakinek van tanácsa a következőkre: a) túrázó, alapfelszereléssel rendelkező, de térképet rosszul olvasó egyén számára midenképpen megfontolandó tanácsok őszre (Esőfelszerelést már vettem.) b) szállások közül melyiket ajánljátok. Láttam hogy minden településre van néhány. Gondolom érdemes előre lefoglalni mident. c) érdemes-e hálózsákot vinni a szállásokra? és sátrat "a biztonság kedvéért"? d) ezeken az állomáshelyeken lehet-e beszerezni enni-inni amikorra az ember odaér? (sokszor este.) e) milyen fényforrást javasoltok beszerzni? f) általában véve mire érdemes nagyon odafigyelni ha egyedül szeretnék menni? G) egyéb tanács? Köszönöm nagyon-nagyon! Júlia juliadoubravszky8@gmail.com címre is írhattok, ott gyorsabban megkapom (szerintem, bár lehet, hogy kapok ott is értesítést a bejegyzésről... nem tudom. Most csatlakoztam.)

Üdv.Kedves Vándor és Üdv. minden útra kelőnek,Áldás legyen rajtatok és biztonságos legyen az utatok! Tanácsokat nem tudok adni,de a személyes tapasztalataimat le tudom írni. -Ha úgy érzed,hogy el kell indulnod az úton,mert meg kell keresned önmagad,meg kell keresned ami elveszett,meg kell találnod Istenhez vezető utat egyedül menj vagy olyan neked kedves és fontos személlyel,akivel át szeretnéd élni a katarzist amit egy ilyen út okoz. -Ne görcsölj rá!Vedd lazán és élvezd!Az út megvár,nem megy sehová!Adj időt az útnak és önmagadnak.Nem teljesítmény túra és nem verseny,nem kell bizonyítanod senkinek semmit,csak önmagadnak.Hagyd,hogy a tested felvegye a ritmust,ne erőltess semmit,a szervezeted tudja mi kell neki,ha éhes vagy egyél,ha szomjas vagy igyál,ha elfáradtál ülj le!Ha a tested jól érzi magát a szellemednek ,az énednek lesz ideje és lehetősége elmélyülni.Meg fogod találni amit kerestél,amiért útnak indultál. -Az indulás ideje teljesen mindegy!Ha úgy érzed menned kell,akkor indulj el!Ha gúzsba kötnek bizonyos kötelességek ,amiket rád rótt az élet,hát felejtsd el és kelj útra.Talán pont ezek miatt érzed úgy,hogy menned kell. -A felszerelésről.Ami Neked jó és kényelmes.Nincsen dogma,nincsen előírás.Kényelmes cipő,kényelmes táska,kényelmes ruházat.Az úton mindent meg tudsz vásárolni,úgy mintha otthon lennél ,az elemtől a samponon át,a kalapig.Semmi fölöslegeset ne cipelj.Tervezd meg hány naponként akarsz mosni és annyi váltás kell.Tervezd meg magadra akarsz e főzni és olyan cucc kell,tervezd meg hol akarsz megszállni és olyan cucc kell. -Nem fogsz eltévedni!Mindig azon az Úton leszel,ahol lenned kell!Isten vezetni fogja a lépteidet és ismerd fel,hogy miért teszi!Ha netán letértél erről az útról annak oka lesz és hagyd,hogy megtörténjen veled.Légy nyitott ,hogy be tudd fogadni!Amikor itt lesz az ideje vissza fogsz találni a helyes útra! Áldás minden Vándornak!

Ha már tapasztalt vagy, mit tanácsolsz egy kezdőnek? (Szoktam túrázni, alapfelszerelés, állóképesség, szabadság megvan. Viszont térképolvasásban kezdő vagyok nagyon. Foglalni szállásokat hogyan szoktál? Gondolom érdemes midegyiket előre lefoglalni. Te mely szállásokat szerettél legjobban? Köszi! Júlia

Kedves Zarandok! Ha vannak kerékpáros tapasztalataid, kérlek add még az elérhetosegeidet. Email címem:.anyez77@gmail.com

Kedves Zarándokok! Aki tud ajánlani olyan szakaszt, ahol 4-6 napig kerékpárral lehet menni megköszönöm. Nem hegyi, normál útra gondolok. Köszönettel: gyfodor1

Kedves Zarándokok! Májusi indulást terveztem, de halasztanom kellett. Július 14-én szeretnék Esztergomból indulni és örömmel venném ha társakat találnék.Egy-két nappal későbbi indulás még megfelel számomra. Kb. egy hetet tudok most az útra szánni. E-mail címem bajnoczim.20@gmail.com

Kedves (leendő) zarándokok! 2016.06.18-22 között jártunk a Magyar Zarándokút Esztergom_Budapest szakaszán. Esztergomban a temetői kálvária szörnyű állapotban van, nem sokat látni belőle. A korábbi bejegyzések is igazolják. a Muflon itatóra nem lehet számítani, mi is zárva találtuk. Máriaremetén, a Náncsi néni vendéglőjét nem szabad kihagyni! (Ördögárok u.)

Sziasztok! Idén első alkalommal szeretném végigjárni a magyar zarándokutat, július 11-én szeretnék indulni Esztergomból. Aki szeretne csatlakozni a zarándokútra, vagy egy részére, azt szívesen várom. :) A szutyurka@gmail.com e-mail címen pedig könnyen el lehet érni. :) Üdv, Rebeka :)

sziasztok! életem első zarándokútjára szeretnék indulni idén augusztusban (10-30) Máriagyüdtől Dobogókőig. ha valaki csatlakozna, írjon. Kriszta (24)

Kedves Zarándokok! Szeptember elején indulnék Esztergomból Máriagyűdig. Keresek zarándoktársat, aki szintén végig jönne az úton. Ha jönnél velem, kérlek ide írj: borbejne@freemail.hu

Én szeptember 26- án szeretnék elindulni Esztergomból .....ez már késő lenne ? És természetesen végig fogok menni , bár fele utat kerékpárral szeretném megtenni . Üdvözlettel : Franciska

Aug. közepén indulok az útra. 15-17 nap alatt szeretném megtenni. Első zarándoklatom lesz, de gyakran szoktam túrázni is.Zarándok társat keresek, hitem van, de nem vagyok vallásgyakorló. Kapcsolat: marialand0710@gmail.com Ezt csak válaszként tudtam írni,szeretném, ha mindenki láthatná. Üdvözlettel Marcsi

Segítséget szeretnék kérni minden zarándok társamtól. Kérlek Titeket szavazzatok az Európa Év Fája versenyen a bátaszéki molyhos tölgyre. Szeretnénk, ha ez a fa nyerné el az idei évben ezt a megtisztelő címet.Ha utatok során Bátaszékre értek a Szent Orbán-kápolnánál gyönyörködhettek benne. A szavazás február 29-ig tart, a www.bataszek.hu lapon lehet szavazni.Előre is köszönöm a segítséget.Ráczné Betti

Mindenkinek köszönöm a szavazatát, a bátaszéki molyhos tölgy elnyerte az Európa Év Fája címet. Ráczné Betti

Kedves Zarándokok! Májusban készülök életem első zarándokútjára, mivel még semmi tapasztalatom sincs, ezért mindenképpen útitárssal szeretnék menni, ha valakihez/valakikhez csatlakozhatok, azt nagyon megköszönném! Nem vallási megfontolásból szeretném megtenni az utat! Az alábbi e-mailcímre várom leveleiteket: weronn.boda@gmail.com Veronika (28)

Május 07-én indulok Esztergomból, harmadszor megyek végig . Érkezés Máriagyűdre 05.20-án Üdv.

Tisztelt Válaszadó! Szakdolgozatom témája a vallási és zarándok turizmus, melynek kapcsán kutatást végzek. Segítségét szeretném kérni az alábbi kérdések megválaszolásában. Kérem, olyan részletesen válaszoljon a kérdésekre, mintha személyesen beszélgetnénk. Köszönöm, hogy válaszaival segíti munkámat. Válaszait a nagy.alexandra.hun@gmail.com e-mail címre várom! Köszönöm! Nem: Kor: Foglalkozás: 1. Járt már zarándokúton? Belföldi vagy külföldi úton járt? 2. Milyen időtartamú volt? 3. Szervezett, csoportos vagy egyéni úton vett részt? 4. Az utat milyen formában tette meg? 5. Milyen céllal indult útnak? 6. Vallásosnak tartja magát? 7. Amikor a zarándokút kifejezésre gondol, melyik zarándokút ugrik be elsőre? 8. Tud ön arról, hogy Magyarországon számos nagyon szép, kiépített tematikus út van? 9. Mely utakról hallott már esetleg járta végig részben vagy teljes hosszában? 10. Mi a véleménye, személyes tapasztalata a magyarországi zarándokutakról?

Sziasztok! A Sió csatorna átlépése (Fajsz - Szekszárd szakasz) után 2km-rel, mikor ujra föves földes gát van a talpunk alatt vigyázzon mindenki mert 3 kamion méhkaptárt és méhet tettek ki és nincs is kitáblázva engem is a szomszéd kitáblázott méhész figyelmeztetett. Tamás

Augusztus 22-én szeretnék a magyar úton elindulni, ehhez keresek társat. Kérem aki ekkora tervezte indulását jelentkezzen. rpbett213@gmail.hu

Zarándok társat keresek,augusztusban szeretnék még elindulni Esztergomból, Kérem írjon aki erre az időszakra tervezte az indulását jelentkezzen a fórumon vagy következő címen rpbett213@gmail.hu.Az úton levőknek Isten áldását sok erőt és kitartást kívánok.

Kedves Zarándokok! A fórumban csak a Magyar Zarándokúttal kapcsolatos hozzászólásokat jelentetjük meg. Más zarándokutakra a Magyar Zarándokút honlapján nem biztosítunk lehetőséget útitárs keresésre.

Kedves Mindenki! :) Idén végre július végén elindulok az utamra:) Július 28-án megyek Esztergomba. Ha valakivel összefutnék annak nagyon fogok örülni,egyébként pedig egyedül fogom végig gangolni a távot. Jó utat kívánok mindenkinek!

Oldalak