Indulj el egy úton - Szabó Csilla beszámolója

Nyomtatóbarát változat

Élet-utunkon kísér bennünket sok-sok kérdés, amelyre keressük a választ, sok nehézség, amely megoldásra vár, de kísér sok öröm is, amelyért hálát adhatunk. A helyes út, vagy jó megoldás felismerése gyakran nem könnyű. Az örömöket, sikereket sokszor csakúgy mellékesen tudomásul vesszük, és máris egy új feladat után futunk. Pedig ha lassítunk és elgondolkozunk a lelkünk mélyéről fakadó, igazán lényeges kérdéseink felől, a belső csendben váratlanul nagy felismerésekre és építő gondolatokra juthatunk. Ebben a lassításban és elmélyülésben segít a zarándoklás; megnyugvást ad a természet szépségének szemlélése és az Úr előtt való elcsendesedés. Megáll a rohanó idő, amikor pár napot zarándoklással töltünk elkülönülve a világ és a mobil telefonok zajától.

Három napon át volt szerencsém együtt zarándokolni néhány kedves útitárssal a Magyar Zarándokúton Esztergomtól Budapestig, a Visegrádi hegység – Pilis – Budai hegység csodás vonulatán keresztül, két zarándokszállást igénybe véve Pilisszántón illetve Pilisszentivánon. A nyílban végződő sárga kettős kereszt mutatja az utat Esztergomtól Máriagyűdig észak – dél irányban átszelve szép hazánkat, de alternatív szakaszokat is találunk kijelölve. (Az egyik ilyen alternatív útvonal, amely Budapestről a Tihanyi Apátságig tart, érinti településünket, Biatorbágyot is.)  A Magyar Zarándokút Egyesület évnyitó csoportos zarándoklata volt ez az út április 6-tól kezdődően, amelyről az Egyesület honlapján lehetett értesülni illetve jelentkezni.

A csodálatos Esztergomi Bazilikában elmondott áldáskérő imádság után lélekben felkészülve indulhattunk utunkra, amely még további szakrális helyeket érint: kálváriát, útszéli kereszteket, kápolnát, kolostor romokat, templomokat.
A Pilis hegységben lévő települések többsége szentségek vagy szentek neveit hordozza magában. A középkorban remeték sokasága élt elszórtan a környéken, akiket Boldog Özséb, volt esztergomi kanonok, aki maga is a remete életformát választotta, szervezett szerzetesi közösséggé, megalapítva a Pálos rendet. Isten egy látomásban szólította meg őt, és kérte arra, hogy gyűjtse össze a remetéket.  Ő építtette az első kolostort a Pálosoknak a Kesztölc melletti Klastrom-pusztán, amelynek romja ma is megtekinthető.

A pilisszántói kőfejtő fölött épült Boldogasszony kápolna és áldásosztó Jézus szobor, valamint a falu fölött éjszaka világító kereszt és az ide vezető Csillagösvény, amely nagy elődeinknek állít méltó emléket, utunk egyik legizgalmasabb állomása volt. A hely megálmodója és elkészítésének motorja a község mára már nyugdíjas polgármestere, Szőnyi József személyesen mutatta be a helyet és mesélte el létrehozásának rendkívül érdekes történetét. Kiderült, hogy Pilisszántó neve sem a szántással van összefüggésben, hanem a szentséggel (Sancto). A körülötte lévő furcsa elnevezésű hegyek egyike, a Ziribár hegy, illetve az oda vezető Ziribár nyereg neve sumér nyelven értelmezhető, és újjászületést jelent. A település felől nézve itt kel fel a nap a téli napfordulón, itt „születik újjá”.  A hely szelleme megérinti a lelket és támogatja a belső útkeresést, mert a zarándoklat elsősorban önmagunk felé, magunk és helyzetünk mélyebb megismerése felé vezet…

A pilisi települések és nevezetes helyek történeteinek megismerése, amelyben segítségünkre van a Magyar Zarándokút útikalauza is, különös töltést ad a szívünkbe, és segít még inkább ráhangolódni az Istennel való közösségre, és ráirányítja figyelmünket az Ő szerető gondoskodására, történelem-formáló tevékenységére.

Budapesttől tovább dél felé akár kerékpárral is lehet folytatni az utat a Duna vonalán Kalocsa – Szekszárd – Pécs – Siklós – Máriagyűd útvonalon. A teljes út gyalogosan kb. 16 nap alatt teljesíthető. A már említett útikalauz, amely az Egyesület honlapján keresztül megvásárolható, a teljes útvonalon ajánl szálláslehetőségeket, amelyet akár előre leszervezhetünk, illetve zarándoksegítők neveit, telefonszámait is tartalmazza, akiktől szükség esetén információt, segítséget kérhetünk.  Haladhatunk egyénileg, vagy csoportosan, de a csoportos út is nyitott, lehet csatlakozni akár rövidebb időre is, kinek ahogy ideje, teljesítő képessége engedi.

Végezetül álljon itt földi zarándoklatunk iránytűje és úti célja, ahogy Jézus tanítja: „Aki engem megtalál, az életet találja meg, és kegyelmet nyer az Úrtól.”

Szabó Csilla

Beküldve: 2019-06-03