III. Magyar Zarándokút Konferencia Hajóson

Nyomtatóbarát változat

 

 


Sajtóközlemény

A MAGYAR ZARÁNDOKÚT DÉL-ALFÖLDI SZAKASZÁNAK FEJLESZTÉSE A KULTURÁLIS - TÖRTÉNELMI - SZAKRÁLIS ÖRÖKSÉG VALLÁSI CÉLÚ HASZNOSÍTÁSÁVAL, EGYSÉGES KULTURÁLIS TEMATIKUS ÚT LÉTREHOZÁSA AZ ŐSI ÁRPÁD-KORI ÚT TÉRSÉGÉBEN

DAOP-2.1.1/G-11-k2-2012-0001

2013. Március 22.  III. MAGYAR ZARÁNDOKÚT KONFERENCIA

Az országos és a helyi média képviselői zarándokoltak március 21-én Kalocsa és Hajós között. A nem mindennapi programot a hajósi érseki kastélyban tartott, III.  Magyar Zarándokút konferencia nyitányaként szervezték,  a Magyar Zarándokút dél-alföldi, 206 km-es szakaszának fejlesztését célzó projekthez fűzve. A sajtózarándoklat célja az volt, hogy az újságírók személyes élményeik alapján tolmácsolják az olvasók felé tapasztalataikat, melyről másnap sajtótájékoztatót tartottak a konferencia vendégeinek.

Kalocsán Török Ferenc polgármester fogadta a zarándokokat, majd dr. Bábel Balázs Kalocsa-Kecskeméti érsek, az érseki hivatal kápolnájában köszöntötte a sajtó képviselőit. A metropolita arra hívta fel a figyelmet, hogy az értékek, az igazság közvetítésében vállaljon szerepet a sajtó, a ma egyre inkább teret hódító bulvárosodással szemben. Az eredetileg 18 km-re tervezett zarándoklat a szakadó eső miatt meghiúsult, így csak részben, a Császártöltés-Hajós szakaszt teljesítették az alkalmi zarándokok. Homokmégyen leírhatatlan fogadtatásban részesült a csoport a helyi közösség jóvoltából. A katolikus templomban tartott rövid áhítat és a csodálatos kalocsai viseletben öltözött gyermekek derűs üdvözlése után, agapéra hívták a sajtósokat, ahol felvonultatták a helyi gasztronómiai jellegzetességeket, majd Romsics Imre, a kalocsai Viski Károly Múzeum igazgatója – aki a nap nagy részében idegenvezetője is volt a csoportnak-  zarándokszállásként is funkcionáló tájházába kalauzolta a gyaloglókat. A tartós eső sem riasztotta el a zarándokokat. Frick József császártöltési polgármester üdvözlését és jókívánságait fogadva, az utolsó öt kilométert hősiesen gyalog tették meg a hajósi Pincefaluig, ahol a Vintegro Pinceszövetség fiatal borászai kóstoltatták boraikat és a méltán híres hajósi pincéket is megnézhették, mielőtt elfoglalták szálláshelyüket az impozáns Kovács Borházban.

A 22-i konferencián Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnökének köszöntője után, Rumi Imre a Magyar Zarándokút Szövetség elnöke és  Döbrönte Katalin projektmenedzser beszélt a tizenhárom településen megvalósuló, jövő év novemberében lezáruló beruházásokról. Kuriózumnak számított az újságírók által tartott sajtótájékoztató. A hallgatóság főként arra szeretett volna választ kapni, hogy mit kell tenni annak érdekében, hogy a magyar sajtó odafigyeljen a zarándoklatra, annak turisztika és szakrális jelentőségére, mely egyre nagyobb teret hódít hazánkban.

A konferencia fénypontjának számított, amikor Schmittné Makrai Katalin, a tavalyi év közéleti zarándoka átadta a stafétát Eperjes Károly Kossuth-díjas színművésznek, aki vállalta az Esztergom-Máriagyűd közötti 470 km megtételét. Annyit elárult, hogy már van jelöltje a jövő év zarándokára,  egy családot szeretne megnyerni az ügynek.  A staféta átvétele után gyalog tett meg 20 kilométert a Magyar Zarándokút dél-alföldi szakaszán.

A délután előadásokkal telt, melyben a turista és zarándok közötti különbségeket, a zarándokturizmusban rejlő lehetőségeket tárta fel dr. Rubovszky András, az esztergomi Prímás Pince Turisztikai és Bor-kulturális Központ Turisztikai igazgatója, majd Bődi Szabolcs Kunszentmiklós polgármestere, megindító gondolatokkal hívta fel a figyelmet Mária országának szépségére, egyediségére.  Estók Mihályné Szalczer Erzsébet Hajós polgármestere a kis város nagy beruházásáról beszélt, melynek egyik legnagyobb attrakciója lesz a negyven főt befogadó zarándokszállás. Jelenleg a közbeszerzések fázisában tart a folyamat. A tizenhárom településből álló konzorciumban Kunszentmiklós és Hajós vállalta a legnagyobb fejlesztést. A konferencia napján a hajósi katolikus templomban, szentmisét is tartottak a zarándokoknak. Az érseki kastély kiállítótermében pedig április 6-ig tekinthető meg Pállay-Kovács Szilvia grafikusművész, Úton az ismert ismeretlen felé című kiállítása.   

A Magyar Zarándoklat idei megnyitója március 29-én, nagypénteken indul Esztergomból. Részletes program: www.magyarzarandokut.hu

Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Hivatala
Cím: 6000 Kecskemét, Deák Ferenc tér 3.
Telefon: +36 (76) 513-800
E-mail: kozpont@bacskiskun.hu, Honlap: www.bacskiskun.hu www.ujszechenyiterv.gov.hu
Projekt E-mail: info@magyarzarandokut.hu,
Projekt honlap: www.magyarzarandokut.hu

Beküldve: 2013-03-22