A dél-alföldi projekt keretében megvalósult kunszentmiklósi fejlesztések

Nyomtatóbarát változat

A Magyar Zarándokút dél-alföldi szakaszának fejlesztése a kulturális-történelmi-szakrális örökség vallási célú hasznosításával, egységes kulturális tematikus út létrehozása az Ősi-Árpád-kori út térségében 

DAOP-2.1.1/G-11-k2-2012-0001

A Kunszentmiklósra tervezett zarándokszállás (6090 Kunszentmiklós, Erkel F. u. 27.) a település nyugati részén elterülő Tasskertes nevű városrészben lett kialakítva.

Az ingatlanon egy L alakú épület található, aminek két szára két külön periódusban épült fel a múlt század második felében. A közpark felöli szár 1957-ben épült, és kezdett működni alsó tagozatos diákokat tanító, külvárosi általános iskolaként. Az épület az akkori igényeknek és lehetőségeknek megfelelően két tantermet, egy tanári szobát és egy előteret foglalt magába. Később, 1975-ben toldották hozza a másik szárat, ami további két tantermet, vizesblokkot és melegítőkonyhával ellátott étkezőt tartalmazott.

Tervek szerint az előbbi épületrész lebontásra került, mivel belső felosztása nem kedvezett a tervezett funkciónak. Vaskos, szigeteletlen vályogtégla falai pedig nem tették lehetővé a komolyabb belső átrendezést. Helyére hasonló szélességű, de rövidebb épületszárny épült. Az utóbbi épületrész az új funkció miatt belső átrendezést és teljes korszerűsítést igényelt. A belső épületszárny elé fedett terasz épült. A nagykapu, kiskapu és a hozzájuk tartozó kerítésszakasz helyére az előzővel megegyező anyagú, de méretében más kapuk és kerítésszakasz épült.

Az átalakított és korszerűsített épületben működni fog egy 24 ágyas zarándokszállás, egy 1ágyas, két 2 ágyas, egy 3 ágyas zarándokszoba, egy gondnoki szoba, továbbá négy mosdóval, wc-vel, zuhanyzókabinnal ellátott fürdő, egy akadálymentes fürdő-mosdó-wc, ami fűtési berendezéseket is tartalmaz és mosási lehetőséget is biztosít. Továbbá - a régi funkciókra épülve - felújításra és korszerűsítésre került egy nemenként elkülönített wc blokk, egy teakonyha és egy étkező. A szállásdíj 1500 Ft/fő.

Az épület előtt téren Szent Jobb Lator szobrot állított fel Dinyés László és Benke Zoltán képzőművész, illetve zarándokkapu is fogadja a vándorokat.

A zarándokszállás udvarán megépült a zarándokkápolna, egy színpad és egy jurta.

A Református templom orgonájának részleges felújítása is ebből a projektből valósult meg.

Alsószenttamáson található a Szent Jobb Lator templom, melynek környezetrendezése is megtörtént a projekt keretén belül.

 

Beküldve: 2014-03-18