Záró konferencia Dunapatajon, ünnepélyes...

Nyomtatóbarát változat

Sajtóközlemény

A MAGYAR ZARÁNDOKÚT DÉL-ALFÖLDI SZAKASZÁNAK FEJLESZTÉSE A KULTURÁLIS - TÖRTÉNELMI - SZAKRÁLIS ÖRÖKSÉG VALLÁSI CÉLÚ HASZNOSÍTÁSÁVAL, EGYSÉGES KULTURÁLIS TEMATIKUS ÚT LÉTREHOZÁSAAZ ŐSI ÁRPÁD-KORI ÚT TÉRSÉGÉBEN

DAOP-2.1.1/G-11-k2-2012-0001

 

Záró konferencia Dunapatajon, Ünnepélyes átadás Császártöltésen

2013. NOVEMBER 30; DECEMBER 1. 

Újabb fordulópontjához, egyben félidejéhez érkezett a Magyar Zarándokút Dél-alföldi szakaszának fejlesztési projektje. November 30-án Dunapataj - Szeliden adták át a zarándok kápolnát, majd a Pataji Múzeumban tartották meg a Magyar Zarándokút évzáró konferenciát az eddigi utak három közéleti szereplőjének – Dr. Papp Lajos professzor, Schmittné Makray Katalin és Eperjes Károly színművész -  részvételével. December elsején megtörtént a császártöltési attrakciók ünnepélyes átadása.  

A csodálatos pataji volt unitárius templom, - ma múzeum - adott otthont a záró konferenciának, mely megtelt közönséggel az alkalomra. Rumi Imre, a Magyar Zarándokút Egyesület elnöke, Török Ferenc Kalocsa polgármestere, a Magyar Zarándokút Önkormányzati Társulás elnökhelyettese, valamint Rideg László a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke köszöntötték a zarándokokat, az érdeklődőket. A szónokok külön-külön is értékes gondolatokkal gazdagították a fórumot, hiszen beszéltek a zarándokút fejlesztésének társadalmi és gazdasági jelentőségéről, lehetőségeiről, településeket szépítő és közösségeket építő fontosságáról. Shill Tamás igazgató, a múzeum  történetével ismertette meg a közönséget, majd a méltán híres pataji alkotótáborokba készült művekből összeállított tárlatot nyitotta meg Ősz Imréné az alkotótábor szervezője. Döbrönte Katalin projektmenedzser, a két éves program részleteit mutatta be, összekapcsolva a  helyi kultúra, a hagyományok, népszokások, vallási örökségek fontosságával.  Érdekfeszítő előadást tartott a középkori egyházi emlékekről Rosta Szabolcs, a Bács-Kiskun Megyei Múzeum igazgatója. Mint mondta, kutatásai ugyan látványos eredményekkel tárják fel a megyében egykoron található templomokat, templomromokat, de az igazolhatóan létezett építészeti emlékek közel kilencven százaléka még mindig föld alatt van, gyakran szántás, művelt terület takarja. Az előadás kuriózumának számított a közelmúltban fellelt, nemzetközi érdeklődésre is számot tartó bugaci kolostor, a Duna-Tisza közének egyetlen középkori monostora ásatásainak néhány pillanatképe. Dr. Barna Gábor a Szegedi Egyetem tanára, a zarándoklatok és a búcsújárások hagyományairól tartott színes előadást, melyben az összetartozás érzését emelte ki leginkább. 
Ezen a fórumon adták át az okleveleket a tavalyi „Év zarándokának” Cserhátiné Kovács Editnek, illetve 2013-ban Miháczi János kapta a megtisztelő címet.
Dr. Papp Lajos professzor előadásában a hallgatóság nem csak a zarándokút szépségét ismerhette meg, de megismerte az emlékeit rendszerező gyermeket, az önmagát kereső, de Isten útját járó, hitében erős, őszinte, nyílt szívű embert, a fizikai fájdalmakkal küzdő orvost, aki a zarándoklat vállalása előtt már túl volt négy infarktuson és több szívműtéti beavatkozáson. Az életmód tanácsadásnak is kiválóan alkalmas előadásban örök igazságokat hallhattak a táplálkozásról, a mozgás, a séta fontosságáról, mely fizikai jólétet, egészséget biztosít. Ennek azonban a lelki egészség a garanciajegye, melynek eléréshez a zarándokút biztos recept. 
A staféta zarándokok egymásnak adják a következő év lelki vezetésének lehetőségét, felkérését. Eperjes Károly még nem jelentette be, hogy ki lesz majd a 2014 évi tavaszi nyitó zarándoklat közéleti személyisége. A Hallhatatlanok Társulatának örökös tagja annyit árult el, hogy egy család, vagy egy közösség a kiszemeltje.

December elsején Császártöltésen  fáklyás zarándoklattal, az adventi koszorú első gyertyájának megnyújtásával, és Cselik László plébános áldásával adták át a település gyöngyszemének minősíthető zarándokút elemeket a község főterén, illetve környezetében. Új burkolat, térvilágítás, parkok, öntözőberendezés, ivókutak, utcabútorok, zarándokpihenő, tematikus szoborpark valósult meg. A beruházást Frick József polgármester mutatta be és köszönetet mondott a lehetőségért, mely bekapcsolta Császártöltést a Magyar Zarándokút útvonalába. Bányai Gábor a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke úgy fogalmazott, hogy a projektben résztvevő települések fejlődését, a megye turisztikai attrakcióját is gazdagító 751 millió forintos összberuházás a lelki járda épülését, a nemzet megújulását, lelki felfrissülését is szolgálja. Dr. Bagó Zoltán Európai Parlamenti képviselő elismeréssel szólt a programról és hangsúlyozta, hogy az ilyen értékekkel kikövezett úton haladva megbecsülésre számíthatunk az európai unióban.  Rideg László alelnök a zarándokút jelentőségéről, szépségéről, erejéről beszélt, míg Rumi Imre a Magyar Zarándokút Egyesület elnöke a leendő zarándokokat is köszöntötte és arra biztatta a jelenlévőket, hogy fedezzék fel a magyar Camino-t, ismerjék meg hazánk csodás tájait, tegyenek értékes belső utazást.

 

Beküldve: 2013-12-05