Átadták a szoborcsoportot a Szent László hídnál

Nyomtatóbarát változat

 Több száz zarándok érkezett az eseményre

Ünnepélyesen is átadták a néhány hete végső helyére került szoborcsoportot a Szent László híd Fajsz felőli oldalán. A Magyar Zarándokút Bács-Kiskun megyei szakaszának fejlesztése újabb látványos elemmel bővült. A tizennégy monumentális, hat méteres szobrokat, hét kiváló művész készítette el júliusban a gemenci alkotótáborban, melyek a zarándokút megyei kilépő pontjánál, a szekszárdi híd mellett adnak lelki erőt az arra járó zarándoknak. Nagy érdeklődés kísérte az eseményt, hiszen több száz zarándok és meghívott vendég érkezett a szintén a projekt keretében, de korábban elkészült pihenőhöz. Az alkalomhoz illően, gyalogosan tettek meg mintegy tíz kilométert Dusnok, Szekszárd, Baja és Fajsz irányából. A csoportokkal tartottak a zászlószarándokok, így Papp Lajos professzor és Nemcsák Károly színművész, ismert közéleti személyiségek, polgármesterek: Török Ferenc Kalocsa, Palotai Péter Dusnok, Berta Zsolt Fajsz polgármestere, illetve zarándoksegítők, régi és leendő zarándokok, akiket Rumi Imre, a Magyar Zarándokút Egyesület elnöke fogadott. A fajszi csoporttal tette meg az utat dr. Aradszki András államtitkár, aki köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy a zarándoklat kiszakít minket a mindennapi taposómalomból és a legfontosabbra irányítja lelkünket, figyelmünket. - A Magyar hazánknak és nemzetünknek, ma is nagy szüksége van az imádkozó magyarokra. Még a keresztény Európában sem arat osztatlan sikert a magyarságunkért, nemzetünkért, a hitünkért történő kiállás. Isten segítségével sok eredményt tudunk felmutatni, de még nagyon sok munka áll előttünk. Magyar szentjeink közbenjárása, a Mindenható kegyelme, a zarándokok imája kell a nemzet további erejéhez, felemelkedéséhez- mondta az államtitkár.

Rideg László a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat alelnöke a dusnokiakkal érkezett és a beruházás kezdeti lépéseiről beszélt. Elmondta, hogy a zarándokút megalakulása után, a megye állt elsőként a fejlesztési tervek megvalósításának élére. November végén zárul a két éves, 750 millió forintos, 200 kilométert felölelő program, melyben zarándokszállások, pihenők, kilátók, tematikus parkok épültek, mérföldkövek, út menti jelek készültek. Arra biztatott mindenkit, hogy induljon el az úton, mert végtelen megtapasztalások, találkozások érik. Az elmúlt időszakban több mint háromezer zarándokútlevelet adtak ki, de ennél sokkal többen járták már végig az Esztergom-Máriagyűd közötti szakaszt.

Kőszegi Zoltán, a Magyar Zarándokút Önkormányzati Társulás elnöke szintén Dusnok felől érkezett és úgy fogalmazott, hogy az ünnepek adnak értelmet a hétköznapoknak. A zarándokút gyötrelmeinek, nehézségeinek, örömeinek és szépségeinek harmóniájában kap új erőt, új értelmet minden perc, minden további lépés, ami a végtelenbe, Istenhez vezet. Megköszönte a zarándokút fejlesztésében résztvevőknek az áldozatos, lelkiismeretes munkát, minden segítséget.  

Berta Zsolt Fajsz polgármestere beszédében azt hangsúlyozta, hogy települése a legbüszkébb a most átadott szoborcsoportra, hiszen az érkező zarándokot fogadja, a távozónak búcsút int a megye kapujában a tizennégy, különleges üzenetet közvetítő alkotás.  - Erőt adnak, elgondolkodtatnak minden erre érkezőt. A hitről, lelki békéről, családról, kereszténységről, mindennapjainkról, az életünkről. A kezdeti lépésekénél éreztük az összefogás erejét, hittel álltunk a fejlesztési elképzelések mellé és hiszem azt, hogy a zarándokutat végigjárva mindenki újult erővel és hitében megerősödve tér vissza mindennapi életében- mondta a polgármester, aki részletekbe menően mondott köszönetet a program minden résztvevőjének.

Papp Zsolt László színművész zarándokvers szavalata után, dr. Bábel Balázs, Kalocsa-Kecskeméti érsek áldotta meg a szoborcsoportot. A metropolita büszkén jegyezte meg, hogy ezeknek a szobroknak a fáit elődei, a kalocsai érsekek ajándékozták, hiszen ez a terület az érsekségé volt. És hogy megmaradhatott természetvédelmi területnek, nekik köszönhető, mert nem engedték végig vezetni itt a vonatot. - Itt vagyunk a hídnál, a püspök latin neve pedig pontifex, azaz hídverő. A földi világ és Isten között verődik ez a híd, és el kell érni a túlsó partra, de nem mindegy, hogy hogyan. A zarándokút, ha ebben segít, már elérte célját- mondta az érsek. Felhívta a figyelmet, hogy ezen a napon, augusztus 16-án, a világegyház Szent István királyt ünnepli. A magyar Szent Istvánt, akit mi a szentté avatása napján, augusztus 20-án ünneplünk.

Az érseki áldás és a közös imádság után Papp Lajos professzor osztotta meg sokakat erősítő gondolatait. Mint mondta, aki ezen a zarándokúton végigmegy, nem csak azt tapasztalja meg, hogy milyen közel van Istenhez, hanem hogy milyen nagy kegyelem magyarnak születni.  Nemcsák Károly színművész, Szép Ernő Imádság című versével köszöntötte a jelenlévőket.
Természetesen a szobrászművészek is jelen voltak, és bemutatták alkotásaikat, így a zarándokok megismerhették személyesen is Eőry Emilt, Erdős Csabát, Köhler Pétert, Kovács Attilát, Lukács Istvánt, Majoros Istvánt és Varga Zoltánt, illetve azt a motivációt, melynek segítségével megmunkálták a fát. A nap méltó csatlakozás volt az „EgyÚton” Nemzetközi Zarándoknap országos eseményeihez is.  

Supka Éva 

Beküldve: 2014-08-19