Tóth Péter Lóránt „A lélek útja” c. vers-zarándoklatáról készült filmje

Nyomtatóbarát változat

Kedves Zarándoktársaink!

Engedjék meg, hogy nagy örömmel és tisztelettel tájékoztassam Önöket, hogy elkészült  Tóth Péter Lóránt, kunszentmiklósi tanár, verszarándok - aki egyúttal a Magyar Zarándokút 2019. év kitüntetett zarándoka is - „A lélek útja” c. Radnóti Miklós tiszteletére és megemlékezésére szervezett vers-zarándoklatáról készült bemutató filmje.

Remélem, hogy a mai napok, hetek kényszerű bezártsága alatt  többünknek lesz lehetősége e filmet, ennek valamennyi részét megnézni, mert hiszem, hogy ez által okolhatunk, tanulhatunk az emberi létről,  annak mélységeiről és magasságairól. 

 

„25 nap, három ország, 850 kilométer. Az erőltetett menet Bortól Abdáig. Tóth Péter Lóránt kunszentmiklósi tanár, versvándor Radnóti Miklós születésének 110. és halálának 75. évfordulója alkalmából gyalogos vers-zarándoklatra vállalkozott a tragikus sorsú költő és a többi ártatlanul elhurcolt bori munkaszolgálatos emlékére." A tanár úr útjáról, és Radnóti Miklós utolsó hónapjainak krónikájáról „Lélek vagyok, élni szeretnék!” címmel régiónkban, a Magyar Zarándokutat érintő településeken is, valamint  országszerte, és  határainkon túl is  is tartott előadást diákoknak és felnőtteknek egyaránt.

„Radnóti nyomában” - Tóth Péter Lóránt útjáról a szabadkai Pannon RTV 13 részes dokumentumfilm-sorozatot készített. A sorozat rendezője Herczeg Zsolt, operatőrök: Lukács Attila és Szalai Adrián., vágó: Horvát Inesz. A Pannon RTV elérhetősége: https://pannonrtv.com/

Rögtön az indulás napja kalandosan kezdődött. A régi hadiúton indultunk, ahol Radnótiék is mentek. Bár már napokkal az indulás előtt kiutaztam Borba, - így utólag - lélekben még sem sikerült megérkeznem az indulás napjára. Még kifelé figyeltem..

Aztán jött ez a kijózanító délután. Az első rész:”

https://www.youtube.com/watch?v=ElJpWNRsgQM&t=17s&fbclid=IwAR2MtILHOc50Vux5R68cXipVx8qMcMAZQ0-JBwSVmeRwQ9s1qFuu3uwz5eA

„Örök kérdés, hogy egy kudarc után sikerül-e újra kezdeni. Meddig lehet újra kezdeni? Kétszer? Háromszor? Rögtön az elején megtanultam, hogy nem az út fog hozzám alkalmazkodni. Hanem én az úthoz. S még egy: a jókedved soha ne hagyjon el! Erről szól a második rész:”

https://www.youtube.com/watch?v=hbF7SAQxWfw&t=7s

 

Tóth Péter Lóránt vers zarándok útjáról készült film ajánlót, -  a mai nehéz, embert próbáló helyzetben -, Pál Feri atya szavaival, gondolatával szeretném zárni, mindenkinek  kitartást, türelmet, békét és egészséget kívánva.

 

 

 

"Az olyan helyzetekben, amikor mélyponton vagyunk, megjelenik a félelem. Félünk, szorongunk, néha rettegünk. Ezt nem nagyon kerülhetjük el. (…) Nemegyszer a félelem az egyetlen ösztönző erő, ami kilendít bennünket abból az állapotból, amiből addig nem tudunk kikerülni, mert hatékony cselekvésre indít, és egyszer csak valahonnan megérkezik hozzá az erő is."  

Magyar Zarándokút Egyesület

Beküldve: 2020-04-03