Magyar Zarándokút Egyesület

Nyomtatóbarát változat

A Magyar Zarándokút kialakításának gondolatát a spanyol El Camino sugallta. Spanyolországban az El Camino-n fogalmazódott meg Rumi Imrében a gondolat, hogy Magyarországon is minden adott ahhoz, hogy egy hasonló zarándokút működjön. Kérdéses volt azonban, hogy van-e szándék és akarat honfitársainkban, hogy összefogással létrehozzunk egy hasonló zarándokutat itthon. Hónapokon keresztül foglalkoztatta a gondolat, majd egyszer térképre vetett egy útvonalat, amely hazai szent helyeket érintve, Esztergomból vezet Máriagyűdre. A felvázolt útvonal az Árpád-kori Magyarország államalapításának néhány kiemelt történelmi, szakrális helyszínét érintette és fűzte fel egy útvonalra. Az elgondolás alapján, az Út fizikai megtestesítését az érintett szakrális helyek és zarándokszállások hálózata és a kijelölt, „felfestett” útvonal adja. A zarándokszállásokat, amelyek puritán, csoport-szállások, önkormányzati és egyházi összefogással alakítjuk ki és működtetjük minél egyszerűbben, fejlesztésük pedig önkormányzati társulások létrehozásával történik pályázatok alapján. Idővel a működő Út mentén besűrűsödnek a szállások és önfenntartóvá válik a rendszer.

Rumi Imre és Bognár Rudolf 2009-ben az El Caminora utazott, hogy tanulmányozzák a klasszikus zarándokút működésének rendszerét, majd megkezdték a hazai szervezeti háttér szervezését.

Az északi országhatártól a déliig tervezett útvonallal érintett települések polgármestereivel 2009. november 27-én, Kalocsán tartottunk konferenciát. A meghívást és előkészítést Kőszegi Zoltán Dabas polgármestere végezte és Dr. Bábel Balázs kalocsai érsek biztosította számunkra a termet.

Az elgondolást egyre többen támogatták, és 2009. december 12-én megtartottuk a Magyar Zarándokút Egyesület alakuló ülését.