Magyar Zarándokút - Évnyitó zarándoklat 2015.

Nyomtatóbarát változat

Köszönetnyilvánító beszámoló

Jubileumi, ötödik évnyitó zarándoklatunk beszámolóját köszönetnyilvánítással kezdem. Köszönöm mindazoknak az egyházi személyeknek, polgármestereknek, önkormányzati képviselőknek, zarándokoknak, segítőknek, akik az elmúlt években önzetlen munkával segítették a Magyar Zarándokút fejlődését, működését. Nekik köszönhető, hogy a Magyar Zarándokút eljutott jelenlegi szintjére, hogy ma már ezrek járják az utat minden évben, és felejthetetlen élményt élnek át rajta.

2015. április 9-én este érkeztünk meg Esztergomba. A Prímás Pincében tartottuk meg a Magyar Zarándokút Egyesület elnökségi ülését, ahol jóváhagytuk a Magyar Zarándokút fejlesztési koncepcióját. Zarándok vacsorával hangolódtunk az ötödik (jubileumi) évnyitó zarándoklatra, majd elfoglaltuk helyünket a Szent Adalbert Központban kialakított zarándokszálláson.

Az útra induló zarándokok:  dr. Barnáné Károsi Klára,  Csepeli Ildikó,  Cserhátiné Kovács Edit,  Erzsike Párkányból,  Firák Lászlóné,  Lendvai József,  Majorcsics Gábor,  Miháczi János,  Papp Zsolt,  Rumi Imre,  Rumi Mónika,  Szabó-Kalmár Éva,  Szabó László,  Varga Miklós.

1 nap:  2015. április 10. péntek, Esztergom, Szent Adalbert Központ – Dobogókő.
Reggel a Szent Adalbert Központ előtti téren gyülekeztünk. Több mint harmincan jöttünk össze az induláskor. Zászlós zarándokaink közül eljött Schmittné Makray Katalin, Nemcsák Károly és Varga Miklós. Nemcsák Károly átadta a zarándok stafétát Varga Miklósnak, majd Schmittné Makray Katalint örökös zászlós zarándokként köszöntöttük. Rövid üdvözlés után Romanek Etelka, polgármester köszöntötte az induló zarándokokat.
Dr. Székely János püspök atya zarándokútra bocsájtó áldásával indultunk útnak, majd a bazilikában, a Bakócz-kápolnában közös imát mondtunk Dr. Németh János kanonokkal.
Az eddig kialakult szokásoknak megfelelően a Vaskapuig sokan mentünk fel. A Szűz Mária szobornál Kassai Kálmán vezetésével együtt énekeltük el a Boldogasszony Anyánkat. Vaskapu után a zarándokcsapat kicsit megfogyatkozva érkezett meg Pilisszentlélekre. Pihenőt követően, szinte megállás nélkül tettük meg az utat Dobogókőig. Az estét pedig, a vacsora mellett Paulo Coelho idézetekkel fejeztük be.

2. nap:  2015. április 11. szombat, Dobogókő – Pilisszentkereszt – Pilisszántó – Pilisszentiván.
Reggel ismét csatlakozott hozzánk Lendvai József korábbi pilisszentkereszti polgármester és Schmitt Petra a barátjával. Jó hangulatban, szép időben vágtunk neki a Pilis szívét övező hegyeknek. Pilisszentkereszt és Pilisszántó az útvonal egyik gyöngyszeme. Különösen a Csillagösvény és Sziklakápolna tesz mély benyomást a zarándokokra. A Pilisszántói templomban, majd az önkormányzat pincéjében eltöltött pihenő után, (elbúcsúztunk szentkereszti zarándoktársainktól, aki remélem, azóta hazataláltak!) Csicsmanczai Tamásné polgármester asszony bíztató szavaival indultunk tovább. A településről kifelé haladva meglátogattam Szőnyi József korábbi pilisszántói polgármestert, és a többiek után sietve hagytam el a falut. Még sötétedés előtt megérkeztünk Pilisszentivánra a plébánián kialakított zarándokszállásra, ahol Miháczi János, „zarándok-mesterszakács” már várt bennünket az „obeliszk-vaddisznó” pörkölttel. Korán nyugovóra tértünk a plébánia különböző helyiségeiben kialakított, igazi zarándokszállás hangulatot árasztó termeiben.

3. nap:  2015. április 12. vasárnap, Pilisszentiván – Budapest XII. kerület.
Templomlátogatással kezdtük a napot. Részt vettünk a vasárnapi szentmisén, majd azonnal indultunk, hiszen kicsit hosszabb hegyi szakasz következett a Pilisszentiván – Máriaremete – Makkosmária – Bp. XII. ker. Normafa útvonalon. Erre az etapra csatlakozott hozzánk Szesztai Szép Eszter zarándoktársunk. A XII. kerületi Mátyás király út 53.b. alatt lévő épületben kialakított zarándokszálláson már csak négyen maradtunk. A Magyar Zarándokút építésében is nagy szerepet vállaló Szabó Kalmár Éva és Szabó László zarándoksegítő barátaink vendégeltek meg minket vacsorára, ahol beszélgettünk az út fejlesztésének legfontosabb feladatairól. Előkészítettük kerékpárjainkat, amelyekkel másnap folytattuk az utat.

4. nap:  2015. április 13.. hétfő, Budapest XII. kerület – Ráckeve – Szigetbecse.  
A Magyar Zarándokút évnyitó zarándoklatainak történetében először kerékpárra szálltunk. Szinte szó szerint, mert Majorcsics Gábor zarándoktársammal az Istenhegyi úton lefelé az autók sebességével száguldottunk egészen a MOM Parkig. A MOM Művelődési Központnál csatlakozott vissza hozzánk Barnáné Károsi Klári, aki végigjött velünk az úton. A Gellért-hegy oldalában a kijelölt gyalogos zarándokúti nyomvonalat követtük. Emlékeztem rá, hogy meredek lépcsők szaggatják meg az ösvényt, de nem tudtam, hogy ilyen hosszan. Nincs visszaút! A csomagokkal felszerelt bicikliket vállunkon vittük fel a hegyre, majd a Sziklatemplomhoz két keréken ereszkedtünk le. A Sziklatemplom mindig fantasztikus. Megnyugtató, pihentető, meghitt. Rövid időt eltöltve a templomban, megújulva, felfrissülve folytathattuk utunkat déli irányba. Köszönhetően Nagyné Antal Anikó és Kerékgyártó Gábor önkormányzati képviselőknek is, akik útravalóval vártak minket a templomnál. A Lágymányosi-öböl parkján keresztül egészen a budafoki kikötőig gurultunk. Kis pihenő után szinte pillanatok alatt elhagytuk az M0 autópálya hídját és a Lakihegyi adó melletti, Szigetszentmiklós központjába vezető, gyalogosan mindig nagyon nehéznek érzett városias, zsúfolt, zajos, füstös, poros útszakaszt. A Szent Miklós templomban Tádics Éva és Kocsisné Papp Mária vártak minket és a templomban még zenés áhítatról is gondoskodtak számunkra.A tököli repülőtér mellett hajtottunk fel a Duna töltésére, és Szigetújfaluban és Ráckevén álltunk meg rövid időre. Este érkeztünk Szigetbecsére, ahol Czár János vendéglős, a helyi zarándokszállás üzemeltetője várt minket Takács András szigetbecsei polgármester és felesége társaságában. Itt csatlakozott hozzánk Firák Lászlóné (Erzsike) aki kerékpárral érkezett Kalocsáról. Közös vacsora alatt elemezgettük a zarándokút működésének és fejlesztésének lehetőségeit.

5. nap:  2015. április 14. kedd, Szigetbecse – Szelid – Kalocsa.
Reggel Vörös Sándor polgármester és több dunavecsei lakos csatlakozott hozzánk, akik egészen Kalocsáig kísértek minket. Ez a nap a zarándoklat gasztronómiai napjává vált. Bőséges szigetbecsei reggeli után, a tassi Halászcsárdában a kori időpontra tekintettel nem tudtuk elfogadni Németh Gábor polgármester meghívását egy halászlére. Azonban Dunavecsén a témaparkban ebéddel vártak minket, amire már nem tudtunk nemet mondani. Kiadós ebéd után nehéz indulni, de a nagy táv miatt összeszedtük magunkat és útra keltünk. Soltra már könnyült gyomrunk. Szerencsére, mert Nagy Sándor a révbérpusztai gazdaság működtetője (aki éppen készült Esztergomba, hogy elinduljon a Magyar Zarándokúton) kóstolóval várt minket. Nem sokkal később Keresztély László, hartai zarándoksegítő, a plébánossal és néhány helyi lakossal a közigazgatási határnál várt minket. Áldás, pogácsa és bor után tekertünk a hartai zarándokházig, ahol Dollenstein László, polgármester hartai kolbásszal várt minket. Gyönyörű látvány volt a tányérokon bővelkedő étel, de enni már alig bírtunk. Nem akartuk megsérteni kedves vendéglátóinkat, ezért a hartai kolbászhoz hurkát ettünk, mert a kenyér már nem fért belénk. A szelidi zarándokszállásnál már naplemente jelei mutatkoztak, nagyon hívogató volt a megújult zarándokház, hogy töltsük itt az éjszakát, de tartani kellett a menetrendünket, így nem sokat időztünk, de meg kellett kóstolni Cserhátiné Kovács Edit, zarándoktársunk, a ház gondnoka ételkülönlegességeit. Késő este érkeztünk Kalocsára. Az egykori Hunyadi Kollégiumban kialakított zarándokszálláson dr. Kiss Hajnalka vezetésével a kalocsai zarándoksegítő csoport tagjai vacsorával vártak minket. Ezt a napot a zarándoklat gasztronómiai napjának tekintettük, de megállapítottuk, hogy naponta hatszor nem lehet étkezni zarándoklat közben. 

6. nap:  2015. április 15. szerda, Kalocsa – Fajsz – Baja.
Kipihenve indultunk Kalocsáról. Kalocsai zarándoktársaink csatlakoztak hozzánk, akik Bajáig kísértek és Kőszegi Zoltán a Magyar Zarándokút Önkormányzati Társulás elnöke, aki Bátaapátig kísért minket. A felújított temetői kálváriánál kezdtünk, majd a bátyai kálváriánál tartottunk egy kis pihenőt. A helyiek, Tamaskó László iskolaigazgató és Markó Gábor önkormányzati képviselő kalauzolásában néztük meg az iskolát és a régi iskolai kápolnát. Fajszon megtekintettük a Duna-parti zarándokszállást. Berta Zsolt polgármester bemutatta a zarándokházat és az épületben lévő kiállítást. A Duna-parti töltésen jó tempóban folytattuk utunkat. A Szent László hídnál lévő zarándok szoborcsoportnál dr. Kiss Hajnalka evangéliumi ismertetője és a szobrok bemutatása után az érsekcsanádi Halászcsárdáig tekertünk. Majorcsics Gábor zarándoktársunk már előre megrendelte a halászlevet. Legnagyobb meglepetésünkre bajai delegáció várt minket. Vedelek Norbert alpolgármester és dr. Zöld Lászlóné tanácsnok, önkormányzati képviselő. Baján pedig a főtéren, ott ahol évekkel ezelőtt a bajai zarándokúti szakasz mérföldkövét ünnepélyesen letettük, Fekete Szabolcs plébános fogadott minket és mondott áldást a zarándokoknak. Majd Fercsák Róbert polgármester fogadta a csapatot a Városházán. A vodicai kitérő nagyon kellemes volt, a természetbe ágyazódó Máriakönnye kápolnánál egy kis csendes áhítat pihentette meg a csapatot, ahonnan a Petőfi-szigeti Ifjúsági Szállóhoz, éjszakai szállásunkhoz hajtottunk.

7. nap:  2015. április 16. csütörtök, Baja – Báta – Ófalu – Mecseknádasd.
Nagyon szép reggelen indultunk Bajáról. Gábor kerékpár szervízeléssel kezdte a napot. Nagy szerencse, hogy éppen lakóhelye közelében, Baja térségében kellett javítani a biciklit, így viszonylag gyorsan végzett vele. Addig a Sugovica parton a lángososnál gyülekeztünk. Berendezték nekünk a vízparti teraszt (amelyet ebben az évben még láthatóan nem igazán használtak) és csodálatos környezetben reggeliztünk. Élveztük a bajai vízpartot, kimentünk a Türr István kilátóhoz. Közben megtekintettük az új kilátókat is, amelyek – úgy tűnik – főként díszletként szolgáló építmények, rengeteg építészeti kérdőjellel. A Gemenc Vándorpont épülete a híd mellett viszont igazi telitalálat. Rendeltetését, működését és építészeti kialakítását tekintve egyaránt. Noha hosszú út állt előttünk, valamilyen rejtélyes oknál fogva nem siettünk. A Vándorponti pihenő után kis kitérővel útba ejtettük a gemenci vadasparkot is.
Közben Báta polgármestere, Huszárné Lukács Rozália telefonon közölte, hogy ebéddel vár minket, így kicsit gyorsabbra vettük a tempót és átszerveztük programunkat. Mecseknádasdi vacsoránkat gyorsan lemondtam.  
Bátán azonnal a Szent Vér Kegytemplomba mentünk. Már többször jártunk a templomnál, de soha sem jutottunk be az épületbe. Most polgármester asszony gondoskodott róla, hogy nyitva legyen. A templomban eltöltött idő, csendes elmélkedés, imádkozás nagyon jó hatással volt mindenkire. A település helytörténeti épületeinek megismerése is szép színfoltja volt a napnak. Nem beszélve az ebédről, amelynél tartármártással sikerült ízesítenünk a levest. (Polgármester asszony utólag elmondta: meglepődve nézte, hogy mit csinálunk, de nem szólt bele, mert azt gondolta, hogy felénk ez a szokás.) A tolnai dombok között érkeztünk Bátaapátaira, ahol Kőszegi Zolitól elbúcsúzva, megtartottuk „szokásos vitanapunkat”. (Tavaly is rendeztünk részletes közéleti beszélgetést.)
Sötétben érkeztünk Mecseknádasdra a Wekler panzióba. Ezen a napon mi voltunk az egyetlen vendégek, így még jobban élvezhettük a kivételes „kényelmet”. Reggel Wekler Ferenc polgármester látogatott meg minket reggeli közben, akivel a Magyar Zarándokút fejlesztési lehetőségeiről beszélgettünk.

8. nap:  2015. április 17. péntek, Mecseknádasd – Pécsvárad – Pécs.
Legnehezebb kerékpáros napunk következett a Mecseken át Pécs irányába. Az Esztergomtól
megtett közel 400 km már éreztette hatását. A Skóciai Szent Margit keresztnél befordultunk a Réka-völgybe. A térkép szerint logikus útvonalnak tűnt kerékpárral is, de hamarosan kiderült, hogy nagy hiba volt. Néhány kilométeren át mentünk az Öreg-patak medrében, az ösvény többször keresztezte a patakot. A kerékpárokat toltuk és a vállunkon vittük, időnként hidakat építettünk, hogy átkelhessünk a bővizű patakon. Ráadásul kidőlt fák keresztezték rendszeresen az ösvényünket. Nagy nehézségek után jutottunk ki a Zengővárkony felé vezető erdei aszfalt útra, ahol éreztük, hogy nagyon erős déli, dél-nyugati szél fúj. Pécsvárad térségében kijutottunk az erdőből, védtelen területekre, sőt a forgalmas 6-os számú főúton is kellett mennünk egy ideig. Időnként olyan erős szél fújt, hogy a lejtőkön sem tudtunk begyorsulni, ott is tekerni kellett. Az emelkedőkre pedig sokszor toltuk a biciklit. Meglehetősen fáradtan érkeztünk Pécsre. A Nagy Lajos Gimnázium kollégiumában működő zarándokszálláson a meleg zuhany alatt „éledtünk” fel ismét. Vacsorára Varga János és felesége Orsi, zarándoktársaink láttak vendégül minket saját házukban. Kocsival szállítottak el a zarándokszállásról és vissza. (Nagyon jól esett!) Sőt János gondoskodott kerékpárjaink elszállításáról is, mert az utolsó etapot gyalog tettük meg.

9. nap:  2015. április 18. szombat, Pécs – Máriagyűd. 
Az utolsó nap mindig különleges egy zarándokúton. Az ember fejében ott motoszkál az eddig megtett út emléke. Érezzük az út végét. Szokásoknak megfelelően többen gyűltünk össze az indulásnál. Minden évben csatlakoznak hozzánk pécsi zarándokok, sőt eljött Szegedről Horváth András (Tanár Úr) is, aki már teljes évnyitó zarándoklaton is társunk volt. Nagyon jól esett a bicikli után a gyaloglás. Pogányig „teljes gőzzel” gyalogoltam egyedül. A pogányi tónál tartottunk pihenőt, közel egy órát vártam a többiekre. Kis pihenő következett Bissén is, majd a Pyber kunyhónál vártuk be egymást és onnan együtt mentünk a máriagyűdi templomba, ahol Rosner Zsolt plébános úr várt minket. Zúgó harangszó közepette mentünk be a templomba és megérkezésünkkor kezdődött a szentmise. A mise utáni búcsúzás után testvérem kocsijába ültem és már csak arra emlékeztem, hogy hazafelé végig az járt az eszemben, hogy az Út gyönyörű, fantasztikus és felejthetetlen volt ismét.

Két héttel Máriagyűdre érkezésem után sem tudok sokkal többet mondani róla. Való igaz, hogy az Utat elmesélni nem lehet, azt át kell élni és át kell érezni. A Magyar Zarándokút kiépítésének gondolata a spanyol el Caminón fogalmazódott meg bennem. Talán ezért vetem össze időnként a két csodálatos utat, évnyitó zarándoklat után mindig le kell szögeznem, hogy a Magyar Zarándokút, a MI UTUNK, sokkal nagyobb hatású, mint az el Camino.
A Magyar Zarándokút Esztergomtól Máriagyűdig, észak-déli irányban, szinte országhatártól országhatárig szeli át az országot. Keresztmetszetet ad hazánkról. Természeti és épített értékeinkről. Az Út mentén élő emberek életéről, életmódjáról, akik rendkívül sok kedvességgel, megható vendégszeretettel fordulnak a zarándokok felé. Az Út során ráébredünk arra, hogy a Teremtő nagyon gazdag országgal ajándékozta meg a magyarokat. Vadregényes hegyekkel, erdőkkel, bővizű folyókkal, termékeny síksággal. Meg kell tanulnunk élni ezzel az adománnyal. Úgy gondolom, hogy aki végigjárja a Magyar Zarándokutat az képtelen lesz nem szeretni ezt az országot és az itt élő embereket. 

2015. május 3.
Rumi Imre, zarándok

 

Beküldve: 2015-05-12