Beszámoló a VII. Magyar Zarándokkút Konferenciáról

Nyomtatóbarát változat

Felcsúton került megrendezésre 2017. március 24-én a VII. Magyar Zarándokút Konferencia. 

Biztos adódik a kérdés minden olvasóban, a  Magyar Zarándokút után érdeklődőben,  hogy miért pont ott.... elsősorban azért, mert itt vezet keresztül a Magyar Zarándokút Bp. XII. Normafa - Biatorbágytól induló Székesfehérvárt, Balatonfüredet, Ozarát, Bogyiszlót érintő új, alternatív útvonala, szakasza. Másrészről ezen a településen tekinthető meg többek között a  Pancho Aréna, egy kisebb utazással az Alcsúti Arborétum, és a Budapesthez való viszonylagos közelsége, de mégis az ÚT melletti elhelyezkedése indokolta  az idei konferenciánknak  e hely megválasztását, hiszen hagyományaink szerint  is, mindig az ÚT melletti, elsősorban vidéki   településeinket szeretnénk bemutatni.

Az ez évi Nyitó Konferenciánkat is nagy érdeklődés kísérte, nagyon sokan tisztelték meg jelenlétükkel a rendezvényünket. Az új, alternatív ÚT lehetőségeit méltatta Kőszegi Zoltán, a Magyar Zarándokút Önkormányzati Társulás elnöke, majd Papp Zsolt László színművész Wass Albert versének tolmácsolását követően Schmittné Makray Katalin és Rusz Milán a jelképes "zarándok-stafétát" átadták Benkő Péter kétszeres Jászai Mari-díjas színművész részére. Benkő Péter elmondta, hogy örömmel vállalta el a felkérést, és nagy lelkesedéssel fogja népszerűsíteni a Magyar Zarándokutat, hiszen neki is meggyőződése, hogy aki elindul ezen az ÚTON, az lelkileg megerősödve és megtisztulva fogja folytatni a saját élet-zarándok útját. Így tavasszal talán mindenkiben jobban megérlelődik az elhatározás, hogy teret engedjen vágyainak, hogy elinduljon, egy kicsit vissza a természetbe, egy kicsit kiszakadva az örökös körforgásunkból, egy kicsit visszatalálni Istenhez, gyökereinkhez, és nem utolsó sorban töltekezni hazánk gyönyörű szép tájaiból, természeti adottságaiból.  

A konferencián nem csak a neves közéleti szereplőkkel találkoztunk, hanem nagy örömmel láttuk viszont azokat a kedves zarándoksegítőinket, akik az Úton bármilyen probléma esetén  örömmel siettek segítségünkre, és azokkal is, akikkel a közös cél összesodort bennünket, valahol, valamikor együtt zarándokoltunk, egy darabig együtt haladt az Utunk, talán az életünk is.  Külön  öröm volt mindannyiunk számára, hogy megismerhettük az eddigi legfiatalabb és leendő zarándoktársunkat a két hónapos Jázminkát, aki bájos lényével és figyelő, mosolygós kis arcával mindannyiunkat elvarázsolt. 

Tóth István Bogyiszlót, - mint zarándokváró települést bemutató - előadását követően mindannyian  együtt, vezetéssel megnéztük a  Pancho Aránát,  majd ezután a Zarándok Színház előadásában  Pólika c. darabot. Az előadás után nagy tisztelettel köszöntötte Rumi Imre a Magyar Zarándokút Egyesület elnöke a darab főszereplőjét, Varga Klárit, aki a napokban kapta meg az első Jászai Mari-díját, és Rusz Milánt a Pólika c.  darab íróját és rendezőjét. 

Igazán tartalmas,  élményékkel  dús napot fejeztünk be Felcsúton péntek este, és egyúttal remélve, hogy még többen kedvet kapnak a zarándoklathoz, és azt, hogy minél többen minél gyakrabban találkozunk az ÚTON, és a "civil" életben is. 

 

Tárnok 2017. március 28.                                          Békés Katalin                                                                                                                                                        zarándok

KÉPGALÉRIA: http://magyarzarandokut.hu/kepgaleria-konferencia-felcsut-2017

 

Beküldve: 2017-04-01
  • Magyar
  • English

Bejelentkezés

Általános bejelentkezés:
Facebook bejelentkezés:

Hírlevél

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

1 %

Magyar zarándokutak