Olasz Antalné beszámolója

Nyomtatóbarát változat

A Magyar Zarándokúton
Kerékpárral a fajszi szobor-csoporttól - Baján át - Mohács irányába

Régóta érlelődött bennem a gondolat, hogy a Magyar Zarándokút egy részét megtegyem, hiszen az Út érinti szűkebb hazámat is, Kunszentmiklóst. Mivel többen szerettünk volna útnak indulni, és lehetőség szerint minél több élményt átélni - valamint rendelkezésünkre álló rövid időt tekintve - a választásunk Baja környékére és a kerékpározás mellett dőlt el.
A baráti csapat nem egy tagja több szállal is kötődik e térséghez. Mindjárt a legelején - a fajszi szoborcsoportnál - emlékeztünk meg Ágikával - a kerékpáros csapatunk egyik tagjával - az itt élőkről, a meghaltakról, a gyerekkoráról, hiszen Ő innen indult el, itt vannak a gyökerei.
A szoborcsoport elgondolkodtató alkotásai után érkeztünk Bajára, ahol Majorcsics Gábor bajai zarándoksegítő várt, fogadott bennünket.
A bajai zarándokszállás elfoglalása után kiváltottuk a zarándokútleveleinket, megnéztük Baja város nevezetességeit, majd jóleső fáradsággal megpihentünk. Másnap reggel Gábor vezetésével Báta irányába indultunk el kerékpárjainkkal.
A bajai hídon átkelve a csodálatos gemenci erdő keresztül haladtunk. Itt átölelhettük az ország legszélesebb fáját, és szinte „testközelből” nézhettük a vaddisznókat, szarvasokat. Némely helyen tolni kellett a kerékpárjainkat, hiszen a Duna közelsége miatt a földutak vízgyűjtő területen haladnak, így egy-egy szakasza az útnak vizes, sáros volt. De az erdő mindenért kárpótolt bennünket, nem is lett volna jó itt végig rohanni! A gemenci erdőből kiérve már töltésen folytattuk utunkat.
Izgalmas találkozás volt egy tanyából kirohanó komondor kutya csapat, de szerencsére szerették a zarándokokat. Dunaszekcsőhöz közelítve egy kedves templom előtt pihent meg testünk, és töltődött fel lelkünk. Lassan, kerékpárunkkal tovább haladva Dunaszekcsőt is elértük. Szerettük volna megnézni a vodicai kegyhelyet, de ránk esteledett, és vissza kellett térnünk szálláshelyünkre. A következő napokban a Bajáról megközelíthető zarándokúthoz kapcsolódó szakrális helyek megismerésével töltöttük.
Ízelítőt kaptam, kaptunk a Magyar Zarándokútból. A zarándokút számomra több, más mint egy turistaút, út saját magunk és barátaink megismeréséhez. Folytatni fogjuk!!!!! Dunaszekcsőtől tovább Máriagyüdig.

Olasz Antalné 

   

   

   

   

Beküldve: 2015-07-30